sunnuntai 5. tammikuuta 2020

Tonnikalatortillakakku

Rakastan tex-mex ruokaa. Olen rakastanut siitä asti, kun kävin 80-luvulla ensimmäisen kerran Helsingissä Cantina Westissä ja sain suuhuni ensimmäisen chilin. Sen jälkeen parhaita reseptejä kokeiltiin kotonakin ja aikanaan tein tortillatkin itse. Silloin niitä ei ollut markettien tiskeissä. Nykyisin käytän kaupasta ostettuja täysjyvätortilloja. Kehitin tämän kakkumallisen version aikanaan, kun käärittyinä lättyjä oli vaikeampi nostaa astiasta lautaselle ja tämän loput on helpompi säilöä jääkaappiin, kun ruoka ei vaadi valtavaa laakeaa astiaa.

Näihin voisi sisälle laittaa oikeastaan mitä vaan, kanaa, lihaa, tofua, pelkkiä papuja jne. Pääasia on, että kakussa on paistettua sipulia, valkosipulia, chiliä ja paprikaa, mausteena kuminaa (tai juustokuminaa) ja jauhettua korianteria. Tuoreen korianterin voit jättää pois, jos et pidä siitä. Käytin valmista savunmakuista Indian salsaa, sen voit korvata paseeratuilla tomaateilla (joihin voit lisätä tl savupaprikajauhetta, jos haluat savun makua). Laitan tortilloihin yleensä sekä mustia papuja että refried beanseja (tämäkin purkista). Pavut voit vaihtaa lempipavuiksesi ja jättää paistetut pavut vaikka pois. Juustokastikkeen tein tällä kertaa joulun jäljiltä kaappiin jääneestä gruyeresta, cheddar toimii myös loistavasti. Jos ruoanlaiton kanssa on kiire, voit käyttää valmista juustodippiäkin. Eli kaikki on sallittua ja ruoka on varmasti loistavan hyvää variaatioista riippumatta!
  • pussi (täysjyvä)tortilloja
  • sipuli suikaleina
  • chiliä silppuna
  • punainen paprika suikaleina
  • solovalkosipuli silppuna
  • 200 g herkkusieniä viipaleina
  • 1 tl kuminaa
  • 1 tl korianteria
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • prk tonnikalaa vedessä, valuta
  • vajaa dl mustia kivettömiä kalamataoliiveja
  • prk mustia papuja valutettuna
  • prk refried beanseja (kts ohje yllä)
  • prk indian salsaa (katso teksti yllä)
  • prk 4 % paksua ja pehmeää "kermaa"
  • kourallinen raastettua juustoa
  • ripaus muskottipähkinää
  • tuoretta korianteria silppuna
Kuumenna öljy paistinpannulla. Paista täysillä aineita, jotka on mainittu ennen öljyä, kunnes alkavat vähän pehmetä ja saada väriä. Alenna lämpöä, lisää refried beans ja mustat pavut ja sekoita, kunnes lämpiävät. Lisää tonnikala ja oliivit ja sekoita lämpimäksi. Nosta pois levyltä ja lisää sekaan korianterisilppu. Kuumenna kerma ja vatkaa sekaan juustoa, kunnes juusto sulaa. Mausta muskotilla.

Laita pyöreän uunivuoan pohjalle kauhallinen tonnikalaseosta, sitten tortilla, tonnikalaseosta + lusikallinen juustokastiketta ja toista, kunnes päälimmäisenä on tortilla ja kaikki tonnikalaseos on käytetty. Levitä pinnalle indian salsa ja  loppu juustokastike siten, että tortilla peittyy täysin (raasta tarvittaessa lisää juustoa). Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia ja nauti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti