sunnuntai 15. lokakuuta 2023

Juustoinen lehtikaalilaatikko


Saimme eilen sadonkorjuun viimeisiä lehtikaaleja naapurista. Yleensä pakastan lehtikaalit ja murustelen ne sitten tomaattikastikkeisiin, mutta jostain syystä tuntui siltä, että syksyn viimeinen sato kuuluu syödä tuoreeltaan. Käytin tähän ruokaan tummaa soijarouhetta, mutta voit korvata soijan jauhelihalla tai vaikkapa valkoisilla isoilla pavuilla, jotka muhennat ennen ruokaan lisäämistä.

  • iso nippu lehtikaalia, poista paksut lehtiruodit
  • 1 rkl balsamico valkoviinietikkaa
  • sormisuolaa
  • 1,5 dl tumaa soijarouhetta
  • oliiviöljyä
  • sipuli silppuna
  • chiliä silppuna
  • valkosipulia silppuna
  • 1 prk tomaattimurskaa
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • aurinkokuivattuja tomaatteja silppuna
  • 2 rkl balsamico punaviinietikkaa
  • 2 tl fariinisokeria
  • laakerinlehti
  • rosmariinia
  • soijakastiketta
  • 2 dl kermaa (meillä kaurakerma)
  • 1 dl maitoa
  • 1 dl tuorejuustoa
  • 1 dl sinihomejuustoa
  • ripaus muskottipippuria
  • keitettyä riisiä
  • mozzarellaa silppuna

Sekoita viinietikka, lehtikaali ja suola keskenään. Puristele käsillä kaaleja, kunnes niiden rakenne vähän rikkoutuu. 

Sekoita soijarouheeseen 1,5 dl vettä ja anna turvota 20 min. 

Kuullota sipuli, chili ja valkosipuli öljyssä. Lisää tomaattimurska, tomaattipyree, aurinkokuivatut tomaatit, viinietikka, sokeri, laakerinlehti. rosmariini ja dl vettä. Anna kiehua miedolla lämmöllä n. 20 min. Jos paksuuntuu aivan liikaa, lisää vettä. Lisää lopuksi soijarouhe (tai vaikkapa ne pavut) ja mausta soijakastikkeella.

Kuumenna kerma ja maito ja sekoita sitten niihin tuorejuusto ja sinihomejuusto. Mausta muskotilla.

Kasaa laatikko: pohjalle puolet tomaattiseoksesta, päälle puolet kaalista, sen päälle puolet juustokastikkeesta ja kaikki riisit. Sitten loput tomaattikastike, loput kaalit ja päälle loput juustokastikkeesta. Pinnalle vielä mozzarella ja paista 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti