sunnuntai 6. lokakuuta 2019

Vintagetarinoita: Mitä kaikkea keräilet?

Vintageen hurahtaneelle ihmiselle (minulle) esitetään usein tämä mahdoton kysymys: mitä kaikkea keräilet? Yritän yleensä antaa epämääräisen vastauksen, kuten "kerään 50- ja 60-luvun esineistöä", jolloin en yhdellä vastauksella paljasta täydellistä hulluuttani.

Kun keräilyä ryhtyy miettimään ja kuvailemaan (liian) tarkkaan, keräily alkaa helposti kuulostaa hullun hommalta, mitä se tietysti onkin. Kuka tahansa hetken mietittyään tajuaa, että 50/60-luvulla valmistettiin aivan valtavasti tavaraa ja näitä keräilevä tietysti voi keräillä ihan mitä vaan astioista nuppineuloihin ja kirjakaappeihin. Hmm ja niinhän me keräilemmekin.

Meillä on Suomen pienin kauppamuseo, jossa on kaikkea mahdollista kyläkaupoissa 40-60(70)-luvuilla myytyä tavaraa sillipurkeista nastoihin. Kauppamuseolle voi ujuttaa mitä tahansa tavaraa, joka on sellaisessa kunnossa, että se näyttää uudehkolta yhdeltä sivulta katsottuna. Kauppamuseo ei myöskään kuullosta ideana (ehkä) yhtä hullulta kuin se, että sanoo keräilevänsä vanhoja pahvilaatikoita ja tyhjiä deodoranttipulloja.

Keräilemme myös vanhoja peltisiä tupakkarasioita (ja kaupalle kelpaavat pahvisetkin). Meistä ei kumpikaan polta tupakkaa, mutta jostain syystä näiden vanhojen peltirasioiden grafiikka ja värit miellyttävät silmää. Tupakkarasioiden kerääminen on siitä mukavaa, että ne vievät vähän tilaa. Paitsi että ne vievät erittäinkin paljon tilaa, jos haluat laittaa ne esille siten, että jokainen rasia on jotenkin katseltavissa. Tupakkarasiat olivat meillä aikaisemmin lasivitriinissä, mutta salin lattian rakentamisen myötä vitriini siirtyi varastoon ja tupakkarasiat vanhojen peltisten kahvipurkkien (joita myös keräämme) sisään. Jotenkin tuntuu, että kokoelma on varastoinnin aikana kaksinkertaistunut ja kun vitriini joskus saadaan paikalleen, kokoelma ei mahdu sinne.

Tupakkarasioista on luontainen jatkumo alkoholiin, eikö vaan? Keräämme myös 60-luvun viinamainoksilla varustettuja whiskykannuja, peltitarjottimia ja erilaista drinkkirekvisiittaa samalta aikakaudelta. Ja tästä tietysti seurasi se, että kun silmät kerran iskeytyivät peltitarjottimiin, kohta kelpasivat myös muut 50/60-l tarjotinaiheet kuten kukat, kissat, pinuptytöt ja abstraktitkin kuviot.

Keräämme näiden lisäksi myös mm. vanhoja taskulamppuja - kaikki eivät kelpaa, ainoastaan ne kirkkaanväriset suorakaiteen malliset. Lisäksi meillä on mittava valikoima maapalloja, kannettavia levysoittimia, turkoosia keramiikkaa, värilasia, tähdillä tai hevosenkuvilla koristettuja kuparivuokia ja varmasti vielä kaikkea muutakin, mitä en nyt tässä kehtaa mainita. Onneksi kaikki tai ainakin suurin osa on 50/60-luvuilta, että hulluus pysyy edes jossain rajoissa.

Kuvan Arabian ruskea kynttilänjalka liittyy asiaan siten, että keräämme turkoosia keramiikkaa, mutta jos vastaan osuu jonkun muun värinen kohtuuhintainen 50/60-luvun keramiikkaesine, niin sekin tietysti ostetaan pois ja ehkä varovaisesti etsitään sille jatkossa paria.

Mitä kaikkea sinä keräilet?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti