lauantai 26. lokakuuta 2019

Parsakaalilla parannettu jansoninkiusaus


Ruotsalaiset syövät janssoninkiusausta jouluna, me taas silloin, kun minulla iskee inspiraatio perunoiden kuorimiseen ja pilkkomiseen eli ei kovin usein. Jansson on aika kasvisköyhä ruoka perusmuodossaan, joten usein lisään siihen joko parsakaalia tai ruusukaalia. Voit tietysti jättää kaalin poiskin, enemmän kuin syötäväähän jansson on joka tapauksessa. Voit myös jättää perunat esikypsentämättä, silloin tarvitaan valmistusaikaa rutkasti lisää. Jotkut moraalittomat tekevät janssonia myös pakastetusta peruna-sipulisekoituksesta. Itse kokeilin kerran ja en tykännyt. Ilmeisesti ruoka vaatii onnistuakseen vähän tuskailua ja hikoilua perunoiden osalta.

Tein tämän ruoan huomista varten valmiiksi, koska lähdemme ulos syömään päivällistä. Olin jo aloittanut ruoanlaiton, kun päätös tehtiin. Onneksi laatikkoruoat vain paranevat lämmittämisestä, eli huomenna saadaan sitten herkutella itse tehdyllä ruoalla.
  •  700 g siikliä (itse käytän aina siikliä, jos sitä vaan saa, mutta käynee tähän muutkin perunat) kuorittuna ja suikaloituna
  •  iso parsakaali kukintoina (tai ruusukaalia puolitettuna ja kannat poistettuna)
  •  1 iso sipuli silppuna
  •  2 solovalkosipulia silppuna
  •  1 rkl oliiviöljyä 
  •  prk anjoviksia liemineen
  •  mustapippuria, suolaa (huom! anjovikset ovat suolaisia eli älä ihan hirveästi laita tähän lisäsuolaa, perunoiden määrästä riippuen 1/2 tl tai vähän enemmän)
  •  prk kuohukermaa
  •  muutama rkl korppujauhoja + rkl oliiviöljyä
Laita pilkotut perunat mikron kestävään uunivuokaan ja kypsennä täysillä 3 min. Sekoita, lisää parsakaali ja jatka kypsennystä vielä minuutti. Näin sekä ainekset että vuoka ovat kuumia uuniin laitettaessa ja kypsennys nopeutuu huomattavasti.

Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä. Lisää anjovis liemineen ja sekoita, kunnes palat hajoavat. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita anjovikset perunoiden ja parsakaalin kanssa. Kaada kerma päälle. Ripota vielä ruoan päälle korppujauhot ja pirskota pinnalle öljyä. Paista 200 asteessa 40 min tai kunnes perunat ovat kypsiä (kokeile tikulla).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti