maanantai 16. joulukuuta 2019

Paistetut silakat, selleriranskalaiset ja limemajoneesi


En ole pitkään aikaan syönyt silakoita. Niitä oli tänään kaupassa, joten ostin pussillisen. Osittain tämä heräteostos varmaan johtuu siitä, että luin eilen uutta Mikko Takalan ja Sami Rekolan tekemää kirjaa "Voileipä" ja siinä oli puhetta, että suomalaiset syövät nykyään huomattavasti vähemmän silakkaa kuin aikaisemmin, vaikka silakka on jo päässyt myrkyllisestä maineestaan. Sivuhuomautuksena: suosittelen hankkimaan tämän kirjan, on aivan loistava leipäkirja! Niin tai näin, ostin siis silakoita heräteostoksina. Kokonaisen sellerin olin ostanut jo jonkin aikaa sitten ja alkoi tuntua, että jotain on siitäkin tehtävä ja äkkiä. Lähdin kauppaan ostamaan sellerille lohta kaveriksi ja tulin takaisin näiden silakoiden kanssa.

Äitini ohjeen mukaisesti jauhotan silakat (ja muikut) pakastepussissa. Eli ruisjauhot ja suola laitetaan pussiin, kalat perään, pussin suu kiinni ja sitten hölskytellään. Kalat jauhottuvat joka puolelta käsiä sotkematta. Toki voit laittaa jauhot lautaselle ja kieritellä kalat siinä, mutta tämä pussikonsti on huomattavasti helpompi, nopeampi ja siistimpi. Ei kylläkään kovin ekologinen, kun tulee käytettyä yksi pakastepussi turhaan...
  •  100-150 g silakkafileitä / syöjä
  •  ruisjauhoja ja suolaa
  •  voita ja oliiviöljyä paistamiseen
  •  1 selleri kuorittuna ja leikattuna "ranskalaisiksi"
  •  pari perunaa leikattuna ranskalaisiksi (voit jättää poiskin, minulla oli 5 perunaa puikulaperunapussin pohjalla ja käytin ne tässä samalla)
  •  2 rkl paahteista sesamöljyä (voit käyttää jotain neutraalia öljyäkin, mutta sesam korostaa sellerin herkullista pähkinäisyyttä)
  •  ripaus sormisuolaa
  •  dl majoneesia + dl kevytsmetanaa (tai ranskankermaa) + 1 limen mehu + rkl chilikastiketta (säätele majoneesin määrää sen perusteella, paljonko on syöjiä, tämä satsi on noin neljälle hengelle; chilin voit galutessasi jättää poiskin)
Laita selleritikut ja perunat kulhoon, lisää öljy ja sekoita hyvin. Laita leivinpaperille ja ripota sormisuolaa pinnalle. Paista 200 asteessa, kunnes ovat kypsiä ja saavat vähän väriä (30-40 min), sekoita välillä. Jauhota silakat ja paista voiöljyssä (kumpaakin saman verran) kauniin värisiksi. Sekoita majoneesi, smetana, lime ja chilikastike keskenään. Ja sitten vaan nautiskele!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti