maanantai 2. maaliskuuta 2020

Lohta, perunaa ja kukkakaalia intialaiseen tapaan


Olen vuosia kerännyt erilaisia keittokirjoja ja niitä on kertynyt niin paljon, että nyt kun muutimme maalle, ne eivät enää mitenkään kaikki mahdu hyllyyn. Niinpä olen aloittanut sekä fyysisesti että henkisesti raskaan karsimisen. Olen hävittänyt kaikki kirjat, joissa ei ole reseptien lisäksi mitään hauskoja tarinoita (tai aivan mielettömän upeita kuvia). Ensin revin niistä reseptit, joita en ole vielä kokeillut ja sitten revin loput sivut paperinkeräysastiaan ja kannet palavaan kaatopaikkajätteeseen (täyspahviset pahvinkeräykseen). Tätä kun tekee muutama kirja kerrallaan, ei edes huomaa hävittävänsä rakkaita kirjoja...no huomaa tietysti ja sydämeen sattuu, mutta kun ei mahdu, niin ei mahdu. Reseptikirjasto kokeilluista resepteistä syntyy tänne blogiin, joten kerran kokeiltuja reseptejä ei tarvitse kirjoissa säilyttää. Tosin en kyllä hirveän usein tee kahta kertaa samaa ruokaa ja jos teen, en tarvitse reseptiä, koska klassikot kyllä osaa tehdä muutenkin. Enkä ole tainnut montaakaan ruokaa tehdä siten, että olisin noudattanut reseptiä 100 prosenttisesti (tai edes 50 prosenttisesti), reseptit ovat vain inspiraation lähteenä.

Rakastan tietysti edelleenkin keittokirjoja ja pelkään, että joudun ostamaan vielä muutaman elämäni aikana, vaikka lainaan niitä myös kirjastosta ja luen ruokalehtiä ja etsin inspiraatiota netistä. Tämän pitkän johdannon jälkeen kerrottakoon, että tämän päivän ruoka sai inspiraation intialaisesta keittokirjasta. Olen tehnyt tällaisia samanlaisia paistettuja ruokia ennenkin, mutta aina näissä joku uusi käänne on kuitenkin, kun käyttää inspiraation lähteenä uutta reseptiä.

Voit vaihtaa lohen papuihin, tofuun tai kypsään kanaan. Kukkakaalin sijasta voit käyttää myös parsakaalia.
  • 1 sipuli suikaleina
  • 1 solovalkosipuli silppuna
  • kurkumaa silppuna (tai kurkumajauhetta, jos käytät jauhetta, lisää samalla, kun lisäät kukkakaalin ja perunat)
  • inkivääriä silppuna
  • 1 tl mustia sinapinsiemeniä
  • 1 tl juustokuminaa
  • 2 rkl sesamöljyä
  • 1 iso kukkakaali kukintoina, esikypsennä mikrossa tai keittämällä
  • 400 g perunaa kuutioina ja kypsennettynä
  • sormisuolaa
Kuumenna öljy wokissa. Lisää sinapinsiemenet ja kumina ja paista pari minuuttia. Lisää sipuli, valkosipuli, kurkuma ja inkivääri ja paista sekoitellen, kunnes sipuli pehmenee ja saa vähän väriä. Lisää perunat ja kukkakaali ja suolaa ja paista sekoitellen, kunnes kasvikset sekoittuvat mausteisiin ja lämpiävät.
  • 400 g pala lohta, poista nahka ja kuutioi
  • muutama punainen chili viipaleina
  • 1 rkl kookosöljyä
  • 2 tl maissijauhoja tai perunajauhoja
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • 2 tl korianterijauhetta
  • suolaa
  • 1 rkl tamarindtahnaa
  • 1 prk kookosmaitoa
  • 1 dl vettä
Kuumenna öljy pannulla, lisää muut aineet paitsi kala ja chili ja keitä sekoitellen 10 min. Lisää kalapalat ja chili ja keitä, kunnes kala on kypsää. Kastike saa olla aika juoksevaa, lisää vettä, jos saostuu liikaa.

Tarjoiluun
  • tuoretta korianteria silppuna
Sekoita kaikki aineet keskenään ja tarjoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti