sunnuntai 5. huhtikuuta 2020

Suklaa-whiskykakku


Koronavirus ja harventuneet kaupassakäyntivälit (pyritään käymään alle kerran viikossa) ovat herättäneet sisäisen leipojani. Nuorempana tein paljonkin kakkuja ja pullaa, mutta viimeiset parikymmentä vuotta olen makeannälkään syönyt lähinnä suklaata. Mutta nyt sitten ollaan muutama viikko syöty kahvin kanssa itse leivottuja (kuiva)kakkuja. Pari porkkanakakkua on jo mennyt parempiin suihin ja nyt ajattelin vaihtaa lajia.

Yleensä olen sitä mieltä, että leivontaohjeita ei voi tuunata...mutta itse asiassa voi, kunhan huolehtii, että nestettä ja kuivia aineita on samassa suhteessa kuin alkuperäisessä reseptissä. Mitä ne nesteet ja kuivat aineet sitten ovat, niitä voi aika huoletta vaihdella. Tässä on muutama tuunausehdotus tähän reseptiin:

Jos et halua laittaa whiskyä, voit laittaa jotain muuta alkoholia, joka sopii kahvin kanssa (konjakki, kermalikööri jne) tai jättää alkoholin kokonaan pois. Jos et laita alkoholia, suosittelen keittämään vahvaa kahvia, itse käytin tässä päiväkahvilta ylijäänyttä ihan perusvahvaa tummapaahtoista kahvia. Ja jos et halua laittaa kahvia, laita pelkkää maitoa. Maitona minulla oli rasvaton hylamaito, mikä tahansa juokseva maidonkaltainen neste tietysti käy tai voit käyttää myös mehua (esim. appelsiinimehua ja limoncelloa...hmm...pitäisiköhän itse kokeilla joskus).

Fariinisokerin voit vaihtaa halutessasi tavalliseen sokeriin. Kakun maku on silloin miedompi. Vaniljatangon voit vaihtaa 2 tl vaniljasokeria.
  • 150 g juoksevaa margariinia
  • 1 dl fariinisokeria
  • 2 dl sokeria
  • 3 munaa
  • 1/2 dl maitoa
  • pari rkl whiskyä
  • 1/2 dl kahvia
  • 1 vaniljatanko: raavi sisusta taikinan sekaan ja heitä kuoret pois
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1,5 dl täysjyvävehnäjauhoja (tai tavallisia jauhoja, itse tykkään näistä kuitupitoisemmista)
  • 1,5 dl perunajauhoja
  • 4 rkl kaakaojauhetta (van hoyten tms, ei mitään makeutettuja lasten juomia)
  • vuokaan: voitele margariinilla ja ripota (ruis)korppujauhoja
Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita nesteet keskenään. Vatkaa margariini, vanilja ja sokerit vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan, vatkaten. Lisää vuorotellen jauhoja ja nestettä varovaisesti ekoitellen. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteessa n. 1h. Kokeile kypsyys tikulla. Anna jäähtyä huoneenlämpöön ja kumoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti