tiistai 12. toukokuuta 2020

Raparperisalsa


Meillä alkavat raparperit olla jo aika mukavan kokoisia. Mietin ensin, että teen raparperipiirakkaa, mutta en raaskinut vielä niin monta vartta katkoa, joten syötiin nyt ensin raparperisalsaa. Karviaisista saa myös loistavaa salsaa, voit tehdä sen tällä samalla ohjeella, vaihdat vaan raparperin tilalle karviaisia. Voit tarjota salsan minkä tahansa kanssa: kanan, kalan, lihan tai vaikka paistetun halloumin. Minä tein kalaa, koska kävimme eilen kaupassa ja lohi pitää tietysti käyttää mahdollisimman tuoreena. Laitoin kalan eilen marinadiin, mutta riittää, kun marinoit tunnin tai pari.

Minä tarjosin tämän porkkanarieskojen kanssa. Yhtä hyvin ruoka toimisi naan leivän, uuniperunoiden tai keitetyn riisin kera.
  • 400 g lohta, poista nahka ja kuutioi
  • 2 rkl sesamöljyä
  • 1 rkl hunajaa
  • 2 tl juustokuminaa
  • 2 tl oreganoa
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl kalakastiketta (voit vaihtaa soijakastikkeeseen)
  • 1 tl valkosipulijauhetta (tai tuoretta valkosipulia silppuna)
  • 1 rkl chilikastiketta
Sekoita kaikki aineet ja anna maustua jääkaapissa pari tuntia tai yön yli.
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • pari kourallista pilkottua raparperia (jos raparperin kuori on ehtinyt muuttua paksuksi, kuori ensin...aivan kevään ensimmäisiä raparpereja ei yleensä tarvitse kuoria)
  • 1 sipuli silppuna
  • 1 solovalkosipuli silppuna
  • pala inkivääriä kuorittuna ja kuutioituna
  • chiliä silppuna
  • 2 tomaattia kuutioina
  • 1 rkl sitruunamehua
  • kourallinen tuoretta tillisilppua
tarjoiluun: naan leipää ja kevytsmetanaa (tai turkkilaista jugurttia)

Paista raparperia, sipulia, valkosipulia, inkivääriä ja chiliä öljyssä, kunnes pehmenevät ja saavat vähän väriä. Lisää tomaatit ja paista vielä hetki. Lisää muut aineet ja sekoita.

Paista lohi marinaideineen paistinpannulla, kunnes se on kypsää. Lämmitä leivät  ja tarjoa lohen, raparperisalsan ja smetanan kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti