lauantai 5. syyskuuta 2020

Sienilasagne

 


Vannoin tässä hetki sitten, että tämän syksyn osalta sienien syöminen riittää. No, sitten käytiin mökillä, poimin orakkaita ja vähän muutakin ja loppu on historiaa. 

Lasagneohjeiden jakaminen tuntuu vähän turhalta, koska lasagnehan on eräänlainen pyttipannu. Siihen voi laittaa kaiken, mikä kaapista löytyy ja vähänkään tuntuu ruokaan sopivan. Kaikki osaset ovat siis vaihdettavissa tai poisjätettävissä, kunhan lasagnessa on tomaattikastike, valkokastike, lasagnelevyjä ja juustoraastetta. Ja itse asiassa tomaattikastikkeenkin voi jättää pois ja tehdä valkoista lasagnea. Tällä kertaa kuitenkin mukana on myös tomaattia ja jauhelihaakin. Jauhelihan voit jättää pois tai vaihtaa sen vaikka soijarouheeseen. Samoin voit valita haluamasi juustot, minä laitoin, mitä jämiä kaapissa sattui olemaan. Ruoanlaitto ei ole kovin vakavaa, jos käytät hyviä aineksia, lopputuloskin on aina hyvää. Itse esikeitän täysjyvälasagnelevyjä pari minuuttia kiehuvassa vedessä. Jos et tee tätä, paistoaika on vähän pidempi.

  • reilu litra orakkaita, suppilovahveroita ja/tai kanttarelleja (meillä oli näitä kaikkia kolmea, eniten orakkaita)
  • 1 rkl voita
  • 1 tl sormisuolaa
Laita sienet kuumaan pannuun ja paista täysillä, kunnes neste on melkein haihtunut. Lisää voi ja suola ja paista vielä muutama minuutti keskilämmöllä. 
  • 1 prk kirsikkatomaatteja liemineen (säilyke)
  • reilu prk vettä
  • laakerinlehti
  • kanelitanko
  • 3 rkl balsamico viinietikkaa
  • iso pala selleriä kuutioina
  • 1 porkkana kuutioina
  • muutama salottisipuli silppuna
  • chiliä silppuna
  • solovalkosipuli silppuna
  • 300 g kypsennettyä paistijauhelihaa
  • 1 rkl soijakastiketta
  • mustapippuria
  • 2 tl hunajaa
  • 1 tl tryffeliöljyä
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • (suolaa)
Laita ennen jauhelihaa mainitut aineet kattilaan, kiehauta ja anna kiehua miedolla lämmöllä 20 min. Lisää sienet, jauheliha ja mausteet. Lisää suolaa tarvittaessa. Ota kanelitanko ja laakerinlehti pois.
  • 2 rkl hyvää oliiviöljyä
  • 2 rkl jauhoja
  • 5 dl rasvatonta hylamaitoa
  • 4 rkl maustettua tuorejuustoa (koska sitä sattui olemaan)
  • 3 rkl sinihomejuustoa (koska sitä sattui olemaan)
  • ripaus muskottia
  • hyvää juustoraastetta (meillä gruyere...arvasit varmaan: koska sitä sattui olemaan)
  • täysjyvälasagnelevyjä esikeitettynä
Sekoita jauhot ja öljy. Lisää maito vatkaten. Kypsennä sekoitellen, kunnes alkaa vähän saostua. Lisää juustot ja jatka keittämistä sekoitellen, kunnes on paksuhkoa (itse teen tämän mikrossa, ei tarvitse miettiä, palaako pohjaan...toisaalta pitää olla tarkkana, ettei kiehu yli tai paakkuunnu eli pitää nostaa ulos mikrosta sekoiteltavaksi aika usein). Mausta muskotilla.

Kokoa lasagne: pohjalle vähän valkokastiketta ja tomaattikastiketta. Päälle kerros lasagnelevyjä. Niiden päälle loput tomaattikastikkeet ja vähän valkokastiketta. Päälle vielä kerros lasagnelevyjä, loppu valkokastike ja ihan pinnalle juustoraaste. Paista 200 asteessa n 30 minuuttia. Anna hengähtää n. 10 minuuttia ennen syömistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti