keskiviikko 23. joulukuuta 2020

Blinibileet

Olemme usein syöneet blinejä jouluaattona, mutta ostimme eilen torilta graavattua siikaa ja ajattelin, että mitäs tässä odottelemaan, syödään blinit jo aatonaattona. Olen aikaisemmin tehnyt taikinan, jossa valkuainen lisättiin taikinaan vasta seuraavana päivänä, juuri ennen paistamista. Löysin tämän nyt kokeillun ohjeen kirjasta "Venäläinen keittokirja/Hariton Tuukkanen" ja tässä kaikki laitettiin kerralla taikinaan, kun se tehtiin kohoamaan. Helpompaa, kun ei tarvitse kahteen kertaan kaivaa vatkainta esiin ja ihan yhtä hyvää, jos ei parempaa. Tämä versio ei ole maultaan hapan, eli sopii aloittelevillekin blini-ihmisille. Ja täytyy sanoa, että nämä oli helpoimmat ikinä paistaa ja pintaan tuli mukava rapeus. Puolitin ohjeen taikinamäärän - onneksi, tästäkin tuli aika suuri määrä kahden ihmisen aterialle...7 bliniä jäi yli pakastettaviksi.

  • 2 munaa eroteltuna
  • 15 g hiivaa
  • 6,25 dl (rasvatonta) maitoa kädenlämpöisenä
  • 3,5 dl tattarijauhoja
  • 1 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 50 g voita sulatettuna
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sulata hiiva maitoon. Vatkaa sekaan keltuaiset. Lisää jauhot, suola ja voi ja sekoita tasaiseksi. Lisää valkuaisvaahto varovasti sekoittaen ja anna kohota huoneenlämmössä yön yli. Painele taikina matalaksi kerran ennen nukkumaan menoa ja pari kolme kertaa seuraavan päivän aikana. Eli taikina saa kohota useamman kuin yhden kerran ennen paistamista.
  • voita paistamiseen
  • graavisiikaa tai graavilohta
  • mätiä
  • suolakurkkua
  • punajuuria
  • punasipulisilppua (liota silppua muutama tunti jääkylmässä vedessä ja purista sitten vesi pois ennen käyttöä, kitkeryys katoaa ja sipulista tulee miedomman makuista)
  • smetanaa ja hunajaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti