perjantai 26. helmikuuta 2021

Perunapizza tryffelipestolla ja paistetuilla broccolineilla


 Perjantain kunniaksi tein vähän juhlavamman pizzan. Tryffeli sopii loistavasti perunan kanssa, mutta voit tietysti jättää sen poiskin, jos et halua ostaa (aika kallista) tryffeliöljyä. Jos taas haluat kokeilla, niin vinkiksi, että ihan pieni tryffeliöljy jalostaa kukkakaalin, parsakaalin, perunaruoat (esim. ranskalaiset perunat tai paistetut perunat) ja sienikastikkeet ihan uudelle tasolle. Tryffeliöljyä kannattaa laittaa ensin vähän, siinä on voimakas maku ja ruoka ei parane, jos lotraat litratolkulla. Tämä annostelu on minulle vähän vaikeaa, kun yleensä holautan maustetta kuin maustetta mieluummin kauhalla kuin maustemitalla.

Käytin valmista pestokastiketta (koska sitä oli jäänyt aiemmasta ruoasta yli), mutta voit tehdä peston tietysti itsekin. Ohjeita löytyy netistä.

Käytin pizzapohjaan täysjyvävehnäjauhoja, mutta jos haluat, voit tehdä pizzan myös kuorituista perusjauhoista.

  • 15 g hiivaa
  • 2 dl kädenlämpöistä vettä
  • oliiviöljyä
  • ripaus suolaa
  • n. 4 dl jauhoja
  • dl pestoa
  • 1 tl tryffeliöljyä
  • 300 g perunoita, kuori ja viipaloi vaikka juustohöylällä erittäin ohuiksi viipaleiksi
  • 4 rkl levittyvää vuohenjuustoa
  • 1 pkt mozzarellaa silppuna
  • 1 punasipuli suikaleina ja liotettuna (laita suikaleet jääkylmään veteen tunniksi tai pariksi ja purista sitten käsissä kuiviksi ennen käyttöä, vähentää sipulin kitkeryyttä)
  • tl rosmariinia
  • solovalkosipuli ohuina suikaleina
  • mustapippuria
  • sormisuolaa
  • broccolinia, poista kuiva osa kannasta ja halkaise kovat varrenkohdat veitsellä puoliksi
  • (1 punainen chili viipaleina)
Sulata hiiva veteen. Lisää rkl öljyä, suola ja 3 dl jauhoja. Sekoita tasaiseksi. Itse sekoitan laiskana isolla lusikalla, mutta voit vaivata myös käsin. Jos tarttuu pahasti lusikkaan/käsiin, lisää vielä 0,5 dl jauhoja ja vaivaa taikinaan. Jätä kankaan alle lämpimään paikkaan kohoamaan 15 minuutiksi.

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Lisää taikinaan loput jauhot, jos tarvitsee. Kauli taikina leivinpaperin päällä levyksi. Levitä pinnalle ensin vuohenjuusto. Sekoita pesto ja tryffeliöljy ja levitä juuston päälle. Asettele sitten perunat, mausta suolalla ja pippurilla. Levitä päälle mozzarella. Sen päälle tulevat vielä rosmariini, sipuli ja valkosipuli. Pirskota pinnalle rkl öljyä ja paista pizzaa uunissa 15-20 min tai kunnes se on kauniin väristä ja perunat kypsiä.

Paista odotellessa broccolinit (ja chili, jos käytät) paistinpannulla kovalla lämmöllä öljyssä. Ne eivät vaadi yleensä paistuakseen kuin viitisen minuuttia. Kokeile tikulla, ne ovat kypsiä, kun tikku menee läpi ja broccolini on vielä kauniin tummanvihreää. Mausta sormisuolalla.

Levitä broccolinit valmiin pizzan pinnalle ja tarjoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti