lauantai 27. marraskuuta 2021

Sen seitsemää sorttia

 

Kaipaatko pikkuruokien ohjeita joulun juhlatilaisuuksiin? No, kaipasit tai et, tässä kuitenkin muutama kokeiltu ohje! Nämä ovat sormiruokaa eli tarjoiluun ei tarvita lautasia tai ruokailuvälineitä. Seitsemäksi sortiksi valikoima muuttuu, kun otat mukaan yhden makean tarjottavan, esimerkiksi piparit tai konvehdit. P.S. Voit halutessasi voidella piiraat myös kauramaidolla, minä voitelin kananmunalla. Ja vinkiksi: jos teet peräkkäin useita lehtitaikinaleivonnaisia, säilytä paistamista odottavia leivonnaisia jääkaapissa aina siihen asti, että nostat ne uuniin. Näin lehtitaikina pysyy paistettaessa kauniimpana, eikä pääse leviämään. Lehtitaikinaleivonnaiset kannattaa ottaa huoneenlämpöön n. tuntia ennen tarjoilua, jos teet ne etukäteen. Kylmät tarjottavat taas tehdään valmiiksi hetki ennen tarjoilua ja säilytetään jääkaapissa siihen asti, että niitä aletaan syömään 

Tiesitkö, että juhlapöytään edellytettiin ennen vanhaa katettavaksi niin sanottu seitsemän sortin kahvipöytä. Yksi sorteista oli tavallinen viipaloitu pitkopulla, joka kahvietiketin mukaan piti nauttia aina ennen hienompia leivonnaisia. Tästä on syntynyt nimitys pakkopulla. Tällä kertaa en kuitenkaan tarjoa makeita vaan suolaisia herkkuja ja pakkopullakin jää syömättä!

Bataattipyörykät

  • 250 g bataattia kuorittuna ja paloiteltuna
  • 200 g valkoisia isoja papuja valutettuna
  • 1,5 dl kaurahiutaleita
  • 2 tl juustokuminaa
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl sesaminsiemeniä
  • 1 rkl sesamöljyä 
Kypsennä bataatit. Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja pyöräytä nopeasti. Muotoile massasta pieniä pyöryköitä. Laita uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa 15-20 min. Anna jäähtyä. Työnnä palleroihin keskelle coctailtikku ja tarjoa viileinä.

Currylla maustetut kasvispiiraat

Voit tehdä näistä isoja tai pieniä piiraita. Minä tein piiraat puolikkaista pienistä lehtitaikinalevyistä. 
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 sipuli silputtuna
  • 1/2 solovalkosipuli silppuna
  • 2 tl curryjauhetta
  • 1 tl rosmariinia
  • 100 g porkkanaa (raasteena) ja maissia (voit halutessasi käyttää muitakin kasviksia, esim. herneitä)
  • pkt keitettyjä linssejä hyvin valutettuina
  • 1 rkl fariinisokeria
  • suolaa
  • pala vaaleaa leipää silputtuna
  • paketti lehtitaikinalevyjä
  • voiteluun kananmunaa
Kuumenna öljy ja paista sipulia, kunnes se pehmenee (n. 10 min). Lisää valkosipuli, curry, rosmariini, linssit, porkkana, maissi, leipä, suola ja fariinisokeri ja paista sekoitellen, kunnes porkkana vähän pehmenee. Lisää paistamisen aikana vähän vettä, jos seos kuivettuu liikaa. Anna jäähtyä. Kauli taikinalevyjä vähän ohuemmiksi (ja leikkaa puoliksi). Täytä piiraat, nipistä kolmioiksi, pistele pintaan muutama reikä haarukalla ja voitele. Paista 200 asteessa n. 20 min tai kunnes ovat kauniin värisiä.

Chiliset kikhernepiiraat

Kuten edellä, voit tehdä näistä joko pieniä tai vähän isompia piiraita.
  • pktlehtitaikinalevyjä
  • 1 rkl öljyä
  • 1 punainen paprika kuutioina
  • 1 sipuli silppuna
  • 1/2 solovalkosipuli silppuna
  • chiliä silppuna
  • inkivääriä silppuna
  • 2 prk kikherneitä valutettuna
  • 1 rkl limemehua
  • 2 tl hunajaa
  • kananmunaa voiteluun
Soseuta toinen prk kikherneitä. Kuullota paprika, sipuli, valkosipuli, chili, toinen prk kikherneitä ja inkivääri öljyssä. Sekoita kaikki aineet keskenään. Kauli taikinalevyjä vähän ohuemmiksi (ja leikkaa puoliksi). Täytä piiraslevyt, painele kiinni kolmioiksi, pistele pintaan muutama reikä haarukalla ja voitele munalla. Paista leivinpaperin päällä 200 asteessa 20 min tai kunnes ovat kauniin värisiä.

Tonnikalakeksit

Näihin voit käyttää mitä tahansa keksejä, kuivia leipäpaloja tai näkkäriä. Meillä oli ruisnappeja.
  • prk tonnikalaa valutettuna
  • 2 rkl kapriksia
  • rkl limemehua
  • dl majoneesia
  • mustapippuria
  • ruisnappeja
Sekoita tonnikala, kaprikset, lime ja majoneesi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Levitä tahnaa leipästen päälle juuri ennen tarjoilua.

Ruisnappeja ja kasviskaviaaria

Tein leivät kasviskaviaarista, toki voit myös käyttää mätiä tai miksei ihan oikeaa kaviaaria..ja käytin ruisnappeja, koska tarjosin nämä sormiruokana. Jos käytössä on ruokailuvälineet, tarjoa mustan leivän päällä.
  • 1 dl majoneesia
  • 2 keitettyä kananmunaa silputtuna
  • ptk kasviskaviaaria
  • silputtua tilliä
  • erittäin hienoksi silputtua punasipulia
  • mustapippuria
  • keitettyä perunaa viipaloituna ohuiksi viipaleiksi
  • ruisnappeja (tai mustaa leipää ohuina ja pieninä kolmion muotoisina viipaleina)
  • timjamia
Sekoita keskenään majoneesi, kananmunat, kaviaari, tilli ja punasipuli. Mausta pippurilla ja timjamilla Levitä ruisnapit tarjoiluastialle ja levitä päälle ensin kaviaarimajoneesia. Aseta majoneesin päälle viipale perunaa.

Pestovoitaikinarullat

Tämä on näiden ohjeiden helpoin, sillä käytin valmista pestoa.
  • pkt voitaikinaa
  • 6 rkl pestoa
  • pari kourallista raastettua parmesania
  • kananmunaa voiteluun
Sekoita pesto ja parmesan keskenään. Kauli voitaikina ohuemmaksi. Levitä pestoseos taikinan päälle ja rullaa molemmista reunoista keskellepäin. Tee rullasta mahdollisimman tiukka. Nosta jääkaappiin tunniksi. Leikkaa sitten ohuita viipaleita ja nosta leivinpaperille. Voitele kananmunalla ja paista 225 asteessa n. 15 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti