Kaipaatko pikkuruokien ohjeita joulun juhlatilaisuuksiin? No, kaipasit tai et, tässä kuitenkin muutama kokeiltu ohje! Nämä ovat sormiruokaa eli tarjoiluun ei tarvita lautasia tai ruokailuvälineitä. Seitsemäksi sortiksi valikoima muuttuu, kun otat mukaan yhden makean tarjottavan, esimerkiksi piparit tai konvehdit. P.S. Voit halutessasi voidella piiraat myös kauramaidolla, minä voitelin kananmunalla. Ja vinkiksi: jos teet peräkkäin useita lehtitaikinaleivonnaisia, säilytä paistamista odottavia leivonnaisia jääkaapissa aina siihen asti, että nostat ne uuniin. Näin lehtitaikina pysyy paistettaessa kauniimpana, eikä pääse leviämään. Lehtitaikinaleivonnaiset kannattaa ottaa huoneenlämpöön n. tuntia ennen tarjoilua, jos teet ne etukäteen. Kylmät tarjottavat taas tehdään valmiiksi hetki ennen tarjoilua ja säilytetään jääkaapissa siihen asti, että niitä aletaan syömään
Tiesitkö, että juhlapöytään edellytettiin ennen vanhaa katettavaksi niin sanottu seitsemän sortin kahvipöytä. Yksi sorteista oli tavallinen viipaloitu pitkopulla, joka kahvietiketin mukaan piti nauttia aina ennen hienompia leivonnaisia. Tästä on syntynyt nimitys pakkopulla. Tällä kertaa en kuitenkaan tarjoa makeita vaan suolaisia herkkuja ja pakkopullakin jää syömättä!
Bataattipyörykät
- 250 g bataattia kuorittuna ja paloiteltuna
- 200 g valkoisia isoja papuja valutettuna
- 1,5 dl kaurahiutaleita
- 2 tl juustokuminaa
- 1 tl savupaprikajauhetta
- 1 tl suolaa
- 2 rkl sesaminsiemeniä
- 1 rkl sesamöljyä
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1 sipuli silputtuna
- 1/2 solovalkosipuli silppuna
- 2 tl curryjauhetta
- 1 tl rosmariinia
- 100 g porkkanaa (raasteena) ja maissia (voit halutessasi käyttää muitakin kasviksia, esim. herneitä)
- pkt keitettyjä linssejä hyvin valutettuina
- 1 rkl fariinisokeria
- suolaa
- pala vaaleaa leipää silputtuna
- paketti lehtitaikinalevyjä
- voiteluun kananmunaa
- pktlehtitaikinalevyjä
- 1 rkl öljyä
- 1 punainen paprika kuutioina
- 1 sipuli silppuna
- 1/2 solovalkosipuli silppuna
- chiliä silppuna
- inkivääriä silppuna
- 2 prk kikherneitä valutettuna
- 1 rkl limemehua
- 2 tl hunajaa
- kananmunaa voiteluun
- prk tonnikalaa valutettuna
- 2 rkl kapriksia
- rkl limemehua
- dl majoneesia
- mustapippuria
- ruisnappeja
- 1 dl majoneesia
- 2 keitettyä kananmunaa silputtuna
- ptk kasviskaviaaria
- silputtua tilliä
- erittäin hienoksi silputtua punasipulia
- mustapippuria
- keitettyä perunaa viipaloituna ohuiksi viipaleiksi
- ruisnappeja (tai mustaa leipää ohuina ja pieninä kolmion muotoisina viipaleina)
- timjamia
- pkt voitaikinaa
- 6 rkl pestoa
- pari kourallista raastettua parmesania
- kananmunaa voiteluun
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti