lauantai 5. helmikuuta 2022

Täysjyväiset laskiaispullat

 

Kuten ennenkin olen sanonut, käytän vain täysjyvävehnäjauhoja. Täysjyväleivonnaiset eivät aina ole yhtä kauniita kuin valkoisia jauhoja käyttämällä, mutta maku on mielestäni parempi. Tänään tein laskiaispullia. Koska meitä on vain kaksi syöjää ja pakkaseenkaan ei kauheasti mahdu, tästä reseptistä tulee kuusi isoa pullaa tai kaksitoista pienempää. Kaksinkertaista ohje, jos haluat tehdä ns normaalikokoisen pullataikinan. Ja tämä pulla lopettaa keskustelun aiheesta manteli vai hillo, sillä tässä on mantelia päällä ja hilloa sisällä.

  • 1 dl juoksevaa leivontamargariinia
  • 2,5 dl rasvatonta maitoa, lämmitä vähän kättä lämpimämmäksi, jos käytät kuivahiivaa, kuten minä
  • 1 ps kuivahiivaa tai 25 g tuoretta hiivaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 muna
  • 6,5 dl täysjyvävehnäjauhoja (ja lisää tarvittaessa)
  • voiteluun 1 muna, riko rakenne
  • 1/2 dl sulatettua voita
  • dl sokeria
  • 1 dl mantelijauhetta (tai meillä rouhetta tällä kertaa, koska kaapissa ei ollut muuta ja lunta on liikaa lähteä ajelemaan kauppaan mantelijauheen takia)
  • kermavaahtoa
  • haluamaasi hilloa (meillä kirsikkahilloa, koska muuta ei sattunut olemaan)
Sekoita kuivahiiva, sokeri, vaniljasokeri, kardemumma ja suola jauhoihin. Sekoita keskenään muna, maito ja margariini. Lisää jauhot vähän kerrallaan käsillä vaivaten. Jatka vaivaamista, kunnes taikina alkaa irrota astian reunoista ja käsistä. Lisää tarvittaessa jauhoja, jos taikina on liian kosteaa. Laita liina taikinan päälle ja laita vedottomaan paikkaan kohoamaan 45 minuutiksi. Leivo pullat ja kohota leivinpaperin päällä uunipellillä 30 min. Sekoita sulatettu voi, sokeri ja mantelijauhe. Painele kohotettuihin pulliin pieni kuoppa keskelle ja lusikoi seos siihen. Voitele pullat ja paista 200 asteessa 10-15 min. Anna jäähtyä, leikkaa kansi irti ja lusikoi pullalle hilloa ja kermavaahtoa. Paina kansi kermavaahdon päälle ja tarjoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti